CAT / ESP / ENG

Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà

El Centre Artesanal de Menorca enguany celebra el desè aniversari. I ho fa amb una exposició que ha comissariat conjuntament amb Mediterraneum: FABRICANT. MENORCA. L'ARTESANIA AHIR, AVUI I DEMÀ.

Es tracta d'una reflexió sobre l'evolució i la situació actual del sector artesanal a Menorca. Mitjançant deu testimonis personals s'expliquen deu oficis que representen tot el sector. Es mostren les eines i maquinària que empren, una selecció de productes representatius, i s'expliquen tant les característiques de l'ofici com l'evolució històrica i els reptes a què actualment s'enfronten els artesans.

La museografia juga amb les dimensions i l'alçada de la sala. Els continguts s'han repartit en deu cubicles, un per a cada ofici. La seva disposició fa que en accedir a la sala se'n vegin dos i els altres només s'intueixin. Així, durant el recorregut el visitant va descobrint els diferents oficis i escenaris.

Els testimonis personals s'exposen en grans lones penjades del sostre, mentre que als plafons blancs s'explica cada ofici: els productes més característics, el procés de feina, els materials, el taller, l'evolució i la innovació. Una petita escenografia formada pel banc de feina, algunes eines i també maquinària ens situa en el taller de producció. Per completar la mostra, s'han destacat els productes elaborats pels artesans penjant-los del sostre, com si levitassin.

Finalment, un audiovisual recull els testimonis dels deu artesans que representen el sector. Expliquen l'evolució de cada ofici a partir de la seva experiència personal i fan una reflexió sobre la situació actual de l'artesania: la dificultat de comercialitzar productes que requereixen un llarg procés d'elaboració, el valor d'allò únic i personalitzat, la importància de conèixer bé l'ofici per oferir un producte de qualitat...

A més de participar en el comissariat, Mediterraneum s'ha encarregat de la producció i el muntatge.

Podeu visitar el Centre Artesanal de Menorca de dimarts a dissabte de 10 a 14 h.